Туск повинен бути активнішим у питанні України - Кваснєвський

Четвер, 19 лютого 2015, 17:14

У мирних перемовинах у справі України Європейський союз відсутній, і голова Європейської ради Дональд Туск має активізувати свої дії у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Про це сказав екс-президент Польщі Александр Кваснєвський, повідомляє Польське радіо.

"Те, що мене засмучує (у перемовинах. — Ред.) — відсутність Європейського союзу. Є Німеччина, Франція, але немає пана Туска, пані Могеріні. На мою думку, це помилка і слабкість ЄС", - сказав Кваснєвський.

За його словами, Туск повинен мати мандат Європейської ради на те, щоб сісти за стіл переговорів, щоб розмовляти, наприклад, з Бараком Обамою або з прем'єром Канади.

"Щоб будувати спільний фронт Заходу — аби, з одного боку, запевнити мир, щоб люди перестали гинути, а з другого боку, щоб допомогти надіям українців бути передусім суверенною державою", - додав він

Кваснєвський зауважив, що поганим сигналом є те, що ЄС говорить про ситуацію в Україні "двома голосами". Він зазначив, що в середу була заява Брюсселя та висловлювання президента Угорщини Віктора Орбана, котре заперечувало тези цієї заяви.

"Якщо солідарність ЄС трісне — тоді доброго сценарію для України не буде. Тоді вже треба буде зізнатися, що ми знаходимося у тяжкому відступі. Зараз — драматичний момент. Але не можна думати тільки про військові дії на сході України, слід думати про загальний контекст", - додав він.

Віктор Орбан раніше заявив, що не підтримає енергетичних планів ЄС, в яких не буде передбачена Росія. Це ставить під сумнів майбутнє європейського енергетичного союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.