Довіри в стосунках НАТО з РФ навіть "менше, ніж в часи СРСР"

Понеділок, 2 лютого 2015, 12:53

Передбачуваності й довіри у стосунках з Росією у НАТО зараз навіть менше, ніж у радянський період.

Про це сказав заступник генсека НАТО Александр Вершбоу у своєму виступі на Ленгколенській конференції в Осло.

"Навіть до кризи в Україні… Росія стала менш прозорою у військовій сфері, зупинилося виконання Договору про звичайні збройні сили у Європі та інших ініціатив, РФ не виявила жодного інтересу у відповідь на наші спроби залучити її знову до контролю над звичайним і ядерним озброєнням", - зазначив Вершбоу.

"Замість більшої передбачуваності і довіри її зараз навіть менше, ніж у радянський період", - додав він.

Остання військова доктрина РФ, за його словами, розглядає НАТО як джерело небезпеки і загрози для Росії, хоча для цього і немає підстав.

Однак НАТО, за словами Вершбоу, не шукає конфронтації з РФ, як і не прагне змінити режим у цій країні.

На думку заступника генсека, санкції показали свою ефективність, тому Захід не має відступати від цієї політики.

"Росія розплачується за свою агресію, як і має бути. Санкції діють, відтік капіталу зростає, рівень життя росіян знижується. Але ми не можемо очікувати негайного повороту і зміни її політики", - зазначив він.

"У довгостроковій перспективі нашою стратегією мають стати терпіння і послідовність. Ми не можемо собі дозволити відмовитися від санкцій і жити звичним життям, як було після Грузії 2008 року", - наголосив Вершбоу.

За його словами, Росія і в 2015 році буде продовжувати тиснути на сусідні країни і НАТО має бути готовим відповісти на загрози.

Що ж до відновлення співпраці з РФ, то, за словами заступника генсека Альянсу, це можливо лише тоді, коли Москва сприятиме деескалації ситуації в Україні.

"Вона повинна припинити доставку зброї і обладнання бойовикам на Донбасі, має вивести своїх солдатів і радників зі східної України і мусить виконувати мінські угоди – повністю, а не вибірково", - підкреслив Вершбоу.

Крім того, він наголосив і на необхідності допомоги Україні, Молдові та Грузії.

"Чим стабільніші вони, тим безпечніше нам. Допомагаючи Україні, Грузії та Молдові зміцнити збройні сили, реформувати інститути, зміцнити економіку, ми не робимо якийсь акт щедрості. Це в наших фундаментальних інтересах", - сказав він.

Він нагадав про п'ять цільових фондів, створених НАТО для допомоги Україні. Крім того, за його словами, НАТО надсилає в Україну своїх радників і буде провадити навчання з українськими військовими.

Як повідомлялося, генсек НАТО Єнс Столтенберг після переговорів з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним заявив, що Північноатлантичний альянс продовжить політичну і практичну підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.