МЗС Польщі: візьмемо участь у миротворчій місії, але після рішення ООН

Понеділок, 23 лютого 2015, 12:52

Польща готова взяти участь у миротворчій місії на сході України, однак передувати цій місії має фактичне припинення вогню і відповідне рішення ООН.

Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина в ефірі радіо RMF FM.

"Для запровадження миротворчої місії в Україну потрібні перш за все дві речі: перша – повне припинення вогню в Україні, друга – рішення Радбезу ООН про надсилання в Україну миротворців", - сказав він.

За його словами, Польща не проти взяти участь у миротворчій операції.

"Однак тут повинні зійтися багато факторів, щоб дійшло до розмов про національний склад місії і хто її формуватиме", - наголосив Схетина.

За його словами, наразі немає можливості організації подібної місії на європейському ґрунті, потрібно лише рішення ООН.

Однак при цьому міністр не вірить у досягнення передумов для прийняття відповідного рішення.

"Багато бачили і багато сталося в останні місці і тижні. Важко зберігати ентузіазм щодо Мінська-2, коли європейські політики найвищого рівня намагалися дійти до порозуміння, але справа не дійшла далі підписів і потискання рук", - зазначив Гжегож Схетина.

За його словами, наразі варто говорити про загострення санкцій, в яких має проявитися європейська солідарність.

"У відповідь на ескалацію Росією військових дій – в Маріуполі, Дебальцевому чи Донецьку - має бути складено порядок денний ЄС, США, Канади, Австралії щодо ефективних кроків", - сказав він.

Як повідомлялося, міністр говорив, що у випадку загострення ситуації на сході України Росію можуть відключити від SWIFT.

Раніше повідомлялося, що президент Польщі Броніслав Коморовський підтримав ініціативу президента України Петра Порошенка щодо введення миротворців на Донбас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.