ЄС робить ставку на газ із Азербайджану і Туркменістану - ЗМІ

Понеділок, 23 лютого 2015, 13:02

У 2015 році Єврокомісія має намір підписати меморандуми про взаєморозуміння з Туркменістаном та Азербайджаном, які повинні стати частиною пакету зі зміцнення "стійкості" постачання газу в Європу.

Про це пише німецьке видання Spiegel Online.

Видання посилається на два документи, підготовлених для Енергетичного союзу ЄС, який в майбутньому стане регулювати співробітництво в енергетичних питаннях.

Згідно з цими документами, вже в поточному році Брюссель має намір підписати з Баку і Ашхабадом меморандуми про взаєморозуміння.

"ЄС буде використовувати всі зовнішньополітичні інструменти, щоб зміцнити стратегічне енергетичне партнерство з країнами-виробниками і транзитерами", - цитує документ Spiegel Online.

До них відносяться Алжир і Туреччина, Азербайджан і Туркменістан, Близький Схід і кілька африканських країн. Проект також передбачає інтенсифікацію партнерства з Норвегією, США і Канадою.

Видання зазначає, що деякі зі згаданих партнерів виглядають сумнівно. Приміром, при влади в Туркменістані знаходиться диктаторський режим, а згідно з рейтингом міжнародної організації "Transparency International", країна входить в десятку найбільш корумпованих держав на землі.

Азербайджан посідає 162-ге місце зі 180 у рейтингу свободи преси, який складається міжнародною організацією "Репортери без кордонів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.