Могеріні: ми повинні поєднати жорстку і м’яку силу у протистоянні з РФ

Середа, 25 лютого 2015, 10:15

Загрози, перед якими стикається Європа, потрібно вирішувати найширшим набором міжнародних інструментів, оскільки військова сила хоча часто й необхідна, але її не завжди достатньо.

Про це сказала високий представник ЄС з зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні під час свого виступу в Королівському інституті міжнародних відносин у Великій Британії, текст якого наводить Європейська служба зовнішніх дій.

"Військова сила часом є необхідною, але ніколи достатньою. Ми повинні поєднати санкції зі стимулами, швидку реакцію і терплячі переговори, жорстку і м’яку сили", – сказала вона.

"Будемо відверті, поодинці ніхто з нас не здатний досягти успіху у цій справі", - додала Могеріні.

Вона наголосила, що сила ЄС саме в єдності і не варто дозволяти спекулювати на розбіжностях між національними інтересами і інтересами ЄС.

"Насильство (на сході України. – Ред.) досі триває. Росія і сепаратисти мусять негайно перейти до виконання мінської угоди. Ми маємо бути тверді у своєму ставленні до подальшого насильства і готові легко перейти до подальших заходів у разі продовження бойових дій і порушення мінських угод", - наголосила очільниця європейської дипломатії.

За її словами, Європа неправильно оцінила Росію.

"Ми вважали, що Росія здатна вийти за рамки мислення часів холодної війни, і ми могли б стати не тільки добрими сусідами, а й партнерами. Але Росія виявилася не такою. Порушення нею територіальної цілісності України становить собою дуже небезпечний прецедент", - сказала Федеріка Могеріні.

Вона наголосила, що відповіддю ЄС на кризову ситуацію лишаються економічні і політичні санкції та дипломатія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.