Пентагон пропонує надати Україні протитанкові ракети - ЗМІ

Вівторок, 3 лютого 2015, 10:35

Уряд США розглядає можливість надання Україні протитанкових ракет Javelin, стрілецької зброї і боєприпасів.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, Пентагон вже давно підтримує надання окремої летальної допомоги Україні, але донедавна Білий дім був мало зацікавлений у такому кроці, оскільки прагнув уникнути ескалації протистояння з президентом Росії Володимиром Путіним.

Однак на тлі сплеску нових боїв у Східній Україні Білий дім і військові лідери почали знову розглядати питання надання летальної допомоги, такої, як протитанкові ракети.

Як повідомило джерело видання, дискусію відкрила радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс, проте питання все ще не вирішене.

Як зазначає один з чиновників, дискусії щодо надання Україні летальної зброї точаться навколо того, чи змусить це президента РФ зменшити свою підтримку сепаратистів на сході держави, чи навпаки спонукає ще більше дестабілізувати ситуацію.

Очікується, що протитанкові ракети Javelin зроблять українську армію більш мобільною та дозволять їй швидше маневрувати проти танків та інших броньованих машин, які використовуються проросійськими сепаратистами.

Водночас у Білому домі все ще залишаються противники надання летальної допомоги Україні.

Зокрема, радник з питань безпеки у Білому домі Бен Родс в інтерв'ю CNN зазначив, що таке рішення не допоможе деескалувати ситуацію.

"Ми не думаємо, що відповідь на кризу в Україні - це просто впорснути більше зброї", - заявив він.

"Ми думаємо, що потрібно продовжувати застосовувати  тиск, постаратися посадити сторони за стіл переговорів, щоб ми могли бачити мирне вирішення ситуації", - додав Родс.

Нагадаємо. раніше повідомлялося що США можуть надати Україні летальне озброєння.

Водночас речниця Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що адміністрація президента США Барака Обами поки не прийняла такого рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.