НАТО розгорне 6 командних пунктів на Сході Європи та командний центр у Румунії

Четвер, 5 лютого 2015, 12:31

На міністерському засіданні Північноатлантичного альянсу буде ухвалене рішення про відкриття командних пунктів НАТО в шести країнах Східної Європи – державах Балтії, Румунії, Болгарії та Польщі.

Про це розповів журналістам в Брюсселі керівний представник НАТО, який просив не називати його ім’я, передає кореспондент "Європейської правди".

Завданням цих командних пунктів буде керівництво міжнародними військовими навчаннями. Як відомо, східноєвропейські держави-члени НАТО, перш за все – балтійські країни (Литва, Латвія, Естонія), наприкінці минулого року посилили свою обороноздатність за рахунок збройних сил західноєвропейських держав (насамперед сил авіації).

Водночас ці нові командні структури матимуть менше повноважень і можливостей, аніж ключові командні центри альянсу (такі як штаб-квартира в Щецині, у північно-західній частині Польщі).

"Шість нових командних пунктів матимуть менший розмір, у них інші функцій, вони будуть відповідальні за проведення міжнаціональних військових навчань. В кожній буде близько 40 офіцерів, половина – від держави-господаря", - пояснив журналістам представник альянсу.

Одночасно буде ухвалене рішення про відкриття нового командного центру НАТО, який буде розташований в Румунії і задіяний у разі, якщо з’явиться необхідність проведення військових операцій альянсу в цій частині Європи.

Як повідомляла "Європейська правда", в четвер альянс ухвалить також рішення про створення сил швидкого реагування НАТО в кількості 5000 військовослужбовців, які перебуватимуть на національних базах в режимі постійної готовності і за потреби протягом декількох днів будуть спрямовані на захист альянсу.

Необхідність створення таких сил генсек НАТО Єнс Столтенберг пояснив агресією Росії проти її сусідів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.