Екс-генсек НАТО не виключає атаки РФ на країни Балтії

П'ятниця, 6 лютого 2015, 12:39

У президента РФ Володимира Путіна є небезпечні амбіції не лише щодо України, він може спробувати перевірити реакцію Заходу і в країнах Балтії.

Таку думку висловив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю The Telegraph.

"Справа не лише в Україні. Путін прагне відновити колишні позиції значної потужності", - зазначив він, наголосивши, що справжньою метою Путіна є похитнути єдність в рядах НАТО і відновити домінування в Східній Європі.

"Є висока ймовірність, що він вторгнеться в країни Балтії, щоб перевірити дію статті 5 договору НАТО", - припустив Расмуссен, посилаючись на положення про солідарність, що лежить в основі колективної безпеки.

"Путін знає, що якщо він перетне червону лінію і атакує союзника НАТО, він буде переможений. Однак він спеціаліст з гібридних воєн", - зазначив Расмуссен.

Зокрема, є побоювання щодо значних російських меншин в Латвії та Естонії, де може бути застосований сценарій із "зеленими чоловічками".

Щодо кризи на Донбасі, то на думку екс-генсека НАТО, Путін скоріше за все прагне створити там заморожений конфлікт, ніж хоче завоювати більше української території.

"Він хоче тримати казан киплячим", - сказав Расмуссен.

Крім того, за його словами, маніпуляцією і пропагандою з боку Кремля є заяви про те, що НАТО ніби порушує умови про недопустимість розширення альянсу на схід, взяті по закінченні холодної війни.

"Ніхто не брав таких зобов’язань, і розсекречені у Вашингтоні документи це доводять. Це чиста пропаганда", - наголосив Андерс Фог Расмуссен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.