ЄС погодив з Києвом відкладені санкції. МЗС каже, що могло бути ще гірше

Понеділок, 9 лютого 2015, 18:38

Брюссельські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляють, що український МЗС попросив Євросоюз  відтермінувати впровадження нових санкцій проти Росії. Між тим, в Києві стверджують: існувала реальна небезпека того, що засідання Ради ЄС закінчиться взагалі без жодних санкційних рішень, а втручання МЗС допомогло врятувати ситуацію.

Про участь українського МЗС у процесі ухвалення санкційних рішень повідомив у своїй сторінці в twitter кореспондент Wall Street Journal Лоренс Норман.

"Джерела повідомили мені, що Клімкін (міністр закордонних справ України. - Ред.) написав Федеріці Могеріні (високому представнику ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики. - Ред.) певним чином відтермінувати (розширення) санкційного списку", - написав він в соціальній мережі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ країн ЄС на засіданні у понеділок розширили санкції щодо РФ, додавши до чорного списку 19 осіб і заморозивши рахунки 9 компаній, однак введення даного рішення в силу було відкладено до 16 лютого.

Між тим, в українському МЗС "Європейській правді" пояснили, що компромісний варіант став перемогою Києва, оскільки частина держав-членів ЄС була налаштована заблокувати нові санкцій (для цього в ЄС достатньо навіть одного голосу проти).

"Тобто ситуація зворотня. Ми не просили ЄС зачекати із санкціями, а навпаки, переконали колег у потребі ухвалення сьогодні рішення про розширення санкцій – нехай і відкладених", - заявив в коментарі  Європейській правді посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба.

"Деякі міністри ЄС висловилися за те, щоби не ухвалювати нові санкції проти РФ доти, доки не відбудуться переговори Мінську. Міністр Клімкін провів низку телефонних переговорів, переконуючи колег, що таке рішення буде контрпродуктивним.

Зрештою, в ЄС ухвалили компромісне рішення: санкції погоджені, але відтерміновані до 16 лютого. За цей час мають пройти переговори у Мінську і тоді ЄС бачитиме, як варто рухатися далі (у питанні запровадження нових обмежень). Сигнал Росії чіткий - всі готові як до компромісів, так і до посилення тиску. Вибір залежить від позиції Росії. Це її вибір", - пояснив дипломат.

Нагадаємо, що про зв'язок відтермінування санкцій та мінських переговорів заявляли також в Євросоюзі.

Як зауважив глава МЗС Франції Лоран Фабіус, санкції відкладено, щоб дати шанс переговорам "нормандської четвірки" у Мінську.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.