Литва може відмовитися від російського газу вже в 2016 році

П'ятниця, 13 березня 2015, 09:53

Литва може відмовитися від послуг поставок російського газу в 2016 році.

Про це повідомив міністр енергетики Литви Рокас Масюліс в інтерв'ю російській службі ВВС.

В кінці 2014 року Литва побудувала власний термінал для поставок скрапленого газу. За словами міністра енергетики, завод може забезпечити газом всю країну без постачань від "Газпрому".

"Технічно ми можемо обзавестися газом тільки з допомогою терміналу, тому в наступному році ми будемо порівнювати пропозиції його постачальників і "Газпрому", і виберемо найбільш економічно корисний для нас варіант", - заявив міністр.

"Контракт, який ми підписали з "Газпромом", закінчується в нинішньому році. У наступному році він повинен бути переглянутий: або він буде продовжений, або ще що-небудь станеться, – сказали в литовському сеймі.

У минулому році Литва підписала п'ятирічний контракт з норвезькою Statoil на поставку танкерами 540 млн кубометрів скрапленого газу на рік. Це може забезпечити трохи більше половини всього побутового споживання газу в країні. В кінці лютого Litgas підписав угоду, за якою в 2016 році можуть бути організовані поставки скрапленого газу від американської компанії Cheniere Energy.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.