Бізнес Клюєвих в Австрії розморожений – ЗМІ

Понеділок, 2 березня 2015, 20:14

Австрійські рахунки компанії екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва та його брата Сергія розморожені. Попри санкції ЄС, соратники Януковича можуть продовжувати бізнес в Австрії.

"Суворі санкції (замороження майна та банківських рахунків) на даний момент зняті", - йдеться у річному фінансовому звіті компанії SLAV AG Андрія і Сергія Клюєвих, який є в розпорядженні "Німецької хвилі".

Таким чином компанія змогла частково відновити впорядковану підприємницьку діяльність, зазначається у схваленому акціонерами документі, який наприкінці лютого став доступним у реєстрі підприємств Австрії.

Водночас керівництво компанії нарікає на репутаційні втрати від санкцій ЄС. "Репутація компанії в очах існуючих і потенційних ділових партнерів дуже постраждала", - зазначено у звіті.

У SLAV AG заявляють, що міжнародній команді адвокатів вдалося довести, що компанія не має нічого спільного зі звинуваченнями, висунутими проти неї в обґрунтуванні до санкцій ЄС, ухвалених після втечі Віктора Януковича з України.

У прокуратурі Відня, яка торік вела слідство проти низки осіб із санкційного списку ЄС за підозрою у відмиванні коштів, заяву компанії Клюєвих наразі не коментують.

Поки невідомо, чи будуть формально подовжені санкції проти SLAV AG. Термін ухвалених рік тому санкцій спливає 5 березня. Їхнє подовження залежить від того, чи будуть у правоохоронних органів матеріали, які дають підставу для подальшого розслідування справи за підозрою у незаконному збагаченні.

На даний момент, як зазначено у реєстрі підприємств Австрії стосовно SLAV AG, заморожені лише акції компанії, якими володіють Андрій і Сергій Клюєви, а також пов'язані із цими акціями права.

Річ у тім, що правові норми ЄС не передбачають повного блокування діяльності компанії, власники якої перебувають під санкціями, пояснив співробітник одного з міністерств, обізнаний зі справою. Блокується лише отримання власниками дивідендів від діяльності фірми, а також можливість виведення активів.

Не виключено, що повне замороження рахунків SLAV AG торік могло бути пов'язане із підозрою у відмиванні коштів.

Утім, наразі, вочевидь, достатніх доказів українськими і австрійськими правоохоронцями не зібрано.

У Генпрокуратурі України "Німецькій хвилі" повідомили, що співробітники відомства провели вже понад 30 зустрічей з колегами у низці європейських країн, у тому числі в Австрії, "в рамках пошуку викладених колишніми високопосадовцями державних активів з метою їх повернення державі".

Серед підозрюваних залишаються і брати Клюєви.

Старший брат, Андрій Клюєв, очолював Адміністрацію президента за Віктора Януковича і був дуже наближеною до нього особою.

Зокрема, на офшорну фірму Клюєва-старшого, як неодноразово вказували автори низки журналістських розслідувань, деякий час була оформлена резиденція "Межигір'я".

Співвласник SLAV AG Сергій Клюєв нині є депутатом від Опозиційного блоку. Українські правоохоронні органи заявляють, що бізнес Клюєвих значною мірою був побудований на зловживанні владою.

SLAV AG, як зазначається у звітності компанії, станом на кінець 2013 року мала річний оборот близько 200 мільйонів євро.

Головною сферою діяльності є торгівля обладнанням для "зелених" електростанцій.

Ключовим клієнтом, імовірно, була компанія Activ Solar, яка має низку сонячних електростанцій в Україні. Цією компанією, яка зареєстрована у Відні за тією ж адресою, що і SLAV AG, згідно із документами, керує зять Андрія Клюєва. Активи Activ Solar не заморожені. Андрій Клюєв запевняє, що продав компанію багато років тому.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.