У нас немає шансів на позитивний звіт ЄК щодо візової лібералізації – експерт

П'ятниця, 27 березня 2015, 14:37

Україна не виконала вимоги плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) до від’їзду з України оціночної місії ЄС. Таким чином, імовірність позитивного звіту Єврокомісії про виконання ПДВЛ перед Ризьким самітом близька до нуля.

Про це заявив науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко під час круглого столу, присвяченого перспективам скасування візового режиму.

"На сьогодні навіть найсміливіша оцінка не може констатувати виконання Україною другої, імплементаційної фази ПДВЛ", - стверджує експерт.

Він зазначив, що лишається чимало пунктів плану, які не виконані. І їх виконання у час, що лишився до Ризького саміту, не змінить ситуацію, оскільки інші оцінювальні місії навесні не відвідуватимуть Україну.

"Іноді ЄК включає до звіту окремі пункти, які реалізовані після візиту місії, але це швидше виняток. У нас таких пунктів забагато, не створена низка органів (які вимагає створити ПДВЛ). А для виконання другої фази недостатньо створити орган. Вимагається, щоби він був функціональний. Перевірити це (з боку ЄС) не буде кому", - пояснив Сушко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.