Литва може не продовжити довгострокову угоду з "Газпромом"

Вівторок, 3 березня 2015, 11:49

Литва, можливо, не стане продовжувати довгострокову угоду з Газпромом після закінчення поточного договору в кінці цього року.

Про це йдеться в заяві генерального директора державної газової компанії Литви Lietuvos Energija Далюса Мисюнаса, передає Reuters.

"В минулому, щоб отримувати газ від "Газпрому", потрібно було зафіксувати ціну та обсяги. Ситуація змінилася, зараз у нас ринок. Ми більше не відчуваємо себе заручниками, обговорюючи з Газпромом нову угоду про постачання і ціни", - заявив він.

Як зазначається, дочірня фірма Lietuvos Energija, Litgas, в минулому році підписала з норвезькою Statoil п'ятирічний контракт на купівлю 540 мільйонів кубометрів газу на рік.

Окрім того, в кінці 2014 року Литва запустила в експлуатацію термінал для прийому скрапленого природного газу (СПГ).

Цього року споживання газу в Литві, за прогнозами, збережеться на рівні минулого року в 1,1 мільярда кубометрів, за винятком поставок виробника азотних добрив Achema - найбільшому в країні споживача газу, у якого укладено окремий контракт з "Газпромом".

"Таким чином, обсяг закупівель у "Газпрому" знижується більш ніж у два рази порівняно з минулим роком. Беручи до уваги всі обставини, було б раціонально говорити про контракт на рік або кілька років... Ми не можемо ризикувати, підписуючи довгострокову угоду з "Газпромом" за фіксованою ціною", - сказав Мисюнас.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Литва отримуватиме скраплений природний газ з США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.