Ядерні погрози Росії не сприяють порозумінню з Європою - генсек НАТО

Понеділок, 30 березня 2015, 17:52

НАТО захищатиме кожного члена Альянсу, і на даний час сфокусований на безпеці східних кордонів, поблизу яких Росія активізувала військові навчання.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Delfi.

"Ми серйозно сконцентровані на балтійському регіоні. Ми майже вдвічі збільшили кількість сил реагування НАТО. Ми створюємо нові сили швидкого реагування з 5000 військових, які зможуть дати відповідь противнику протягом 48 годин", - сказав Столтенберг.

Він також підтвердив, що НАТО створює шість багатонаціональних управлінь по всій Східній Європі. Три з цих пунктів будуть розташовані в країнах Балтії.

Столтенберг додав, що практика російських несподіваних перевірок бойової готовності військ "також викликає серйозну заклопотаність".

"НАТО виконує свою роботу, яка полягає у захисті своїх союзників від будь-яких загроз. Ось чому ми зміцнюємо наш колективний захист. Останніми роками військова діяльність Росії поблизу кордонів Альянсу істотно збільшилась", - додав він.

Генсек НАТО зазначив, що Альянс не прагне конфлікту з Росією, але збільшення військових навчань з боку РФ і погрози ядерним озброєнням є причиною для занепокоєння. "І не спокушайтеся: НАТО буде захищати кожного члена Альянсу", - підкреслив він.

"Ми не прагнемо до конфронтації з Росією. Ми, як і раніше, продовжуємо пошук конструктивних відносин. Прозорість і передбачуваність є ключем до порозуміння, але умов для цього в даний час немає", - зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО вкотре заявив, що Росія повинна поважати своїх сусідів, поважати їхні кордони і дотримуватися міжнародних правил.

"Росія також активізувала свої ядерні навчання. Вона розвиває нову ядерну зброю і тестує нові ракети, здатні нести ядерні заряди. Це не допоможе будувати довіру або послабити напруженість", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.