Рада Європи: співпраця "тітушок" та міліції очевидна, але звинувачених немає

Вівторок, 31 березня 2015, 16:31

В Міжнародній дорадчій групі (МДГ, створена Радою Європи) висловлюють подив щодо того, що Україна не розслідує співпрацю в період Майдану так званих "тітушок" з Міністерством внутрішніх справ.

Про це йдеться у звіті МДГ, що оприлюднений представниками групи у вівторок у Києві.

"Немає жодних сумнівів у тому, що МВС було причетним до активності так званих тітушок", - наголосив голова МДГ, колишній президент Європейського суду з прав людини Ніколас Братца.

"Існує підозра, що з 30 листопада 2013 року по 20 лютого 2014 року до діяльності Антимайдану були залучені сотні "тітушок". Їх залучав колишній міністр внутрішніх справ, а МВС займалось їхньою організацією та фінансуванням, надавало їм інструкції та вказівки й озброювало їх, що вони зрештою вільно носили зброю. Вони нападали на учасників акцій протесту, викрадали і вбивали їх", - йдеться у звіті групи.

"Існували підозри, що ключовими організаторами операцій "тітушок" були (керівник медіахолдингу "Контакт", довірена особа екс-глави МВС Захарченка, Віктор) Зубрицький та (ще один соратник Захарченка, бізнесмен Олексій) Чеботарьов", - наголошується в документі.

За даними слідства, які є в розпорядженні МДГ, тітушки фігурували у оперативних планах з розгону Майдану, яки складали в МВС.

"В листопаді 2014 року представники ГПУ пояснили МДГ, що хоча "тітушки" не могли б діяти без підтримки МВС, поки що недостатньо доказів причетності до цього конкретних посадових осіб МВС, щоб повідомити комусь із них про підозру. 295. Проте пан Баганець (до осені керував слідством) не погоджувався з цим.

Він повідомив МДГ, що пан Алієв, якого підозрювали в тому, що він був одним з організаторів "тітушок", а також що він стріляв у пана Веремія, під час подій на Майдані на своєму цивільному автомобілі в’їжджав на територію МВС, де отримував палиці та щити для їх розподілу між "тітушками".

Лише міністр внутрішніх справ міг забезпечити це", - повідомляється у звіті Міжнародної дорадчої групи.

Повний опис звіту РЄ дивіться в публікації на сайті "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.