Чехія віддасть Польщі частину своєї території

П'ятниця, 6 березня 2015, 08:22

Чехія планує передати Польщі 3,7 квадратних кілометрів спірної території на кордоні, щоб покласти край територіальному спору, який триває з 1950-х років.

Про це пише The Telegraph.

Прага запропонувала Варшаві змінити спільний кордон, який було встановлено в часи холодної війни і під тиском СРСР. Тепер Прага чекає затвердження запропонованого плану переділу кордону від Варшави.

Чехія пояснила свою готовність віддати частину території, яка нині входить до складу країни, намірами розвивати добросусідські відносини зі своїми північними сусідами.

"Польща отримає свою територію назад. Але поки що всі подробиці цієї справи конфіденційні, тому я не можу про них розповісти", - сказав прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка.

Яку саме територію Чехія планує передати Польщі, поки тримають у таємниці, але чеські ЗМІ з'ясували, що мова йде про регіони в Північній Моравії і Північній Богемії.

Раніше Прага пропонувала Варшаві фінансову компенсацію за спірну територію, але польська сторона відмовилася.

Землі, про які йдеться, не заселені і перебувають у державній власності. Здебільшого територія вкрита лісом, частина якого була віддана в оренду фермерам місцевою владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.