Більдт про нову "армію ЄС" – у Юнкера нічого не вийде, та й не треба

Понеділок, 9 березня 2015, 17:45

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт розкритикував ідею Єврокомісії про створення спільної оборонної структури ЄС.

Про це він написав у своєму твіттері.

"За всієї поваги до амбіцій Жана-Клода Юнкера, ідея армії ЄС не є досяжною і не є потрібною. Національні армії діють у спільних операціях значно краще", - вважає політик.

Юнкер неодноразово виступав на підтримку більш цілісної спільної безпекової політики ЄС, а в неділю – знову згадав про створення "армії ЄС"

"Він сказав, що європейська армія в далекій перспективі дозволить більш чітко окреслити спільну зовнішню та безпекову політику ЄС. Він також зазначив що країнам-членам варто об'єднати військові та оборонні можливості, що дозволить економити", - переказав слова президента під час брифінгу в Єврокомісії в понеділок офіційний представник ЄК Маргарітіс Схінас.

Ця тема викликала жвавий інтерес журналістів, які також сприйняли новину дуже скептично. Схінасу навіть довелося жартувати у відповідь, пояснюючи, що "Юнкер, звичайно ж, чув про існування НАТО".

Речник ЄК визнав, що наразі ідея Юнкера надто сира, щоби її обговорювати.

"Заплановано, що це питання буде обговорюватися на саміті Євросоюзу в червні. Зараз Єврокомісія вирішує, який саме внесок вона може запропонувати до цієї дискусії", - заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.