Поліція безпеки Латвії хоче відбирати паспорти у охочих воювати за кордоном

Середа, 1 квітня 2015, 08:37

Латвії необхідно розробити правовий механізм, що дозволяє забирати паспорти у жителів, які планують брати участь у закордонних військових конфліктах.

Такої думки дотримується начальник поліції безпеки Латвії (ПБ) Нормундс Межвієтс, повідомляє Delfi.

На його думку, потрібна активна дискусія про збільшення кількості превентивних засобів в латвійській правоохоронній системі.

Наприклад, нещодавно в Кримінальний кодекс Латвії були внесені поправки, згідно з якими передбачається кримінальна відповідальність за участь у військових конфліктах в інших країнах. Однак до того, як людина відправиться в зону конфлікту і візьме участь в ньому, поліція безпеки може тільки попередити її про можливі наслідки таких дій.

"Звичайно, якщо людина прийняла участь у такому конфлікті, то проти неї порушується кримінальна справа. Однак самими своїми намірами ця людина створю загрози для нашої нацбезпеки", - пояснив Межвієтс.

Тому, як вважає начальник ПБ, було б доцільно створити юридичні інструменти, що дозволяють не тільки засуджувати злочинців, але і запобігати правопорушенням. У випадку з потенційними учасниками в іноземних збройних конфліктах можна наділити відповідальні органи правом відбирати у таких людей паспорт, якщо спецслужби мають у своєму розпорядженні інформацію про те, що ці люди дійсно мають намір виїхати воювати за кордон.

Така практика існує в багатьох європейських країнах, які стикаються з тим, що жителі їдуть воювати до Сирії та Іраку.

Раніше повідомлялося, що поліція безпеки Латвії "полює" за громадянами країни, які беруть участь у конфлікті на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.