Україна уникла нового погіршення інвестиційного клімату

Середа, 15 квітня 2015, 10:26

Інвестиційний клімат в Україні станом на I квартал 2015 року оцінено в 2,51 бала (за 5-бальною шкалою). Такі підсумки щоквартального опитування, проведеного Європейською бізнес асоціацією (EBA).

Про це йдеться у статті "Інвестори знову готові вірити уряду – рейтинг EBA".

Нинішній показник, хоч і мінімально, але все-таки вищий, ніж оцінили інвестиційний клімат України наприкінці минулого року (2,5 бала).

Згідно з опитуваннями EBA, ключовою проблемою європейського бізнесу, що працює в Україні, є "слабке валютне регулювання, девальвація гривні, а також непослідовна політика НБУ". Про цю проблему заявили 62% респондентів.

На цьому тлі відносно непоміченим виявилося введення додаткових імпортних мит. Якщо раніше один такий захід міг обвалити інвестиційний клімат в країні, то тепер на цю проблему звертає увагу лише 36% членів EBA.

Ще 19% бізнесу скаржиться на незрозумілу стратегію уряду і відсутність професіоналів у середніх ланках державної ієрархії. В асоціації цю проблему характеризують влучно: "неефективний уряд на додаток до корупції".

Серед позитивного слід зазначити, що 17% респондентів помітили незначне спрощення митного оформлення, ще 11% відзначили поліпшення в судовій сфері, а ще 9% вважають, що вести торгівлю стало простішим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.