ЄС потроїть видатки на порятунок мігрантів у Середземному морі

П'ятниця, 24 квітня 2015, 08:53

ЄС збільшить фінансування операцій з порятунку біженців у Середземному морі Triton і Poseidon щонайменше втричі в 2015 та 2016 роках.

Про це йдеться в заяві, прийнятій за результатами позачергового саміту лідерів ЄС, присвяченого проблемам нелегальної міграції у четвер.

Зокрема, ЄС зобов’язався зміцнити свою присутність на морі "шляхом потроєння у 2015 та 2016 роках фінансування операцій Triton і Poseidon і зміцнення ряду активів, що дозволить збільшити пошуково-рятувальні можливості в рамках мандату FRONTEX".

Досі фінансування цих операцій становило 3 млн євро.

Крім того, лідери ЄС погодили ряд заходів, які дозволять розширити боротьбу з нелегальними перевезеннями і особами, які їх здійснюють.

"Одночасно верховному представнику ЄС із закордонних справ і політики безпеки і оборони доручається негайно почати підготовку до можливого проведення цієї роботи в рамках спільної європейської політики безпеки і оборони" - йдеться у заяві.

ЄС також посилить свою активність щодо запобігання нелегальній міграції, зокрема йдеться про зміцнення співпраці з африканськими країнами регіону, а також про активізацію співпраці з Туреччиною у зв'язку з ситуацією в Сирії та Іраку.

При цьому за умов збереження права на притулок, ЄС має намір створити нову програму повернення нелегальних мігрантів з прифронтових держав-членів.

Євросоюз має намір розгорнути групи EASO у прифронтових державах-членах для спільної обробки клопотань про надання притулку.

Буде створено перший добровільний пілотний проект з переселення в рамках Євросоюзу для осіб, що підпадають під дію права на притулок і захист.

Перший звіт з виконання цього плану дій Єврокомісія має зробити в червні цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.