Порошенко затвердив програму співробітництва Україна-НАТО на 2015 рік

П'ятниця, 24 квітня 2015, 09:36

Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про затвердження Річної національної програми співробітництва Україна – НАТО на 2015 рік".

Текст документа розміщено на сайті глави держави.

Програма співробітництва Україна - НАТО на 2015 рік передбачає розвиток Сил спеціальних операцій як міжвидового роду військ та нарощування бойового складу Збройних сил України.

"Зусилля будуть спрямовані на розвиток Сил спеціальних операцій як міжвидового роду військ, а також нарощування бойового складу Збройних сил України шляхом створення додаткових військових частин", - йдеться у програмі.

У блоці планів реформування Збройних сил України у поточному році серед завдань також зазначено забезпечення реалізації положень концептуальних і програмних документів щодо створення Сил спеціальних операцій Збройних сил України як окремого роду військ, для чого, зокрема, належить провести консультації з експертами НАТО щодо здійснення заходів трансформації та модернізації наявних сил і засобів.

Правовий статус, порядок підготовки та застосування Сил спеціальних операцій ЗС України, згідно з документом, має бути визначено на законодавчому рівні.

Крім того, програмою передбачено здійснення заходів із формування та створення органу військового управління - Об'єднаного оперативного командування.

Так, указом постановляється:

1. Затвердити річну національну програму співробітництва Україна-НАТО на 2015 рік (далі - річна національна програма).

2. Кабінету міністрів України забезпечити координацію діяльності центральних органів виконавчої влади з виконання річної національної програми.

3. Центральним органам виконавчої влади за участю інших державних органів, залучених до виконання річної національної програми, подати до 10 січня 2016 р. Кабінету міністрів України звіти, а Міністерству закордонних справ України інформацію про виконання річної національної програми для дальшого інформування президента України.

4. Державному комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерству закордонних справ України, Міністерству оборони України, іншим центральним органам виконавчої влади за участю інших державних органів, залучених до виконання річної національної програми, органів місцевого самоврядування забезпечити регулярне інформування громадськості про хід і результати її виконання.

Зазначається, що виконання програми не потребуватиме додаткових витрат із Державного бюджету України, оскільки здійснюватиметься за рахунок і в межах бюджетних призначень, передбачених центральним органам виконавчої влади, іншим державним органам на відповідний рік, а також за рахунок фінансової допомоги з бюджету НАТО та окремих держав-членів Альянсу.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.