«Газпром» встановлює найвищі ціни у найбільш залежних від російського газу країнах

Інфографіка
П'ятниця, 24 квітня 2015, 11:32

Російський "Газпром" може скористатися антимонопольною справою, відкритою проти нього Європейською комісією, щоб виправити свою бізнес-модель в ЄС і зберегти свою роль на європейському ринку.

Про це йдеться у статті видання Bruegel.

Видання зазначає, що серед претензій Єврокомісії до газового монополіста йдеться, що "Газпром" в країнах Балтії, у Болгарії та Польщі вчиняє наступні порушення:

1) перешкоджання продажів транскордонного газу на основі окремих положень у контрактах зі своїми клієнтами дозволяє "Газпрому" стягувати більш високі ціни в країнах, які більшою мірою залежать від російського газу (дивись карту).

 натисність для збільшення

2) Несправедливе встановлення цін на основі ціноутворення формул "Газпрому".

3) Поставки газу ставляться в залежність від взятих країнами зобов'язань щодо окремих питань газотранспортної інфраструктури. Зокрема, "Газпром" поставив ціну газу для Болгарії в залежність від участі країни в проекті газопроводу "Південний потік", а в Польщі в залежність від контролю компанії над інвестиційними рішеннями, які стосуються газопроводу "Ямал".

"Газпром" має 12 тижнів, щоб відповісти на висунуті претензії. Якщо Єврокомісія зрештою вирішить справу не на користь "Газпрому", то російська компанія може бути оштрафована на суму до 10% від свого глобальної річного обороту.

Видання зазначає, що як це не парадоксально, претензії ЄК надійшли в досить сприятливий момент для російської компанії, принаймні з двох причин: прогноз попиту й еволюції цін.

"У період між 2013 і 2014 роками попит на газ в ЄС впав на 10%. З несподіваним падінням попиту ринкова влада в ЄС швидко перейшла від виробників до споживачів. "Газпром" може скористатися антимонопольною справою для перегляду бізнес-моделі в ЄС, з метою підвищення конкурентоспроможності на ринку і тим самим забезпечити цілісність попиту на газ в ЄС", - йдеться у статті.

Деякі компанії, такі як Statoil, уже скоригували свої бізнес-моделі до нових реалій ринку ЄС. "Газпром" повинен наслідували цей приклад, шляхом коригування своєї цінової формули відповідно до нових ринкових умов, з кінцевою метою забезпечення сегменту попиту на газ в ЄС.

"Такий крок був би особливо розумним в останні місяці, враховуючи безпрецедентне падіння цін на нафту, через які будуть послідовно знижуватися ціни і на газ, ймовірно, і після 2015 року", - зазначають автори.

Однак є велика вірогідність, що політичні аргументи превалюватимуть над комерційними і це погіршить і без того складне газове партнерство Росії та ЄС.

"Якщо "Газпром" не співпрацюватиме з Єврокомісією в ході розгляду справи, це буде ще один аргумент для ЄС на користь диверсифікації поставок газу, і в кінцевому рахунку, сприятиме подальшому погіршенню не тільки газового партнерства Росія-ЄС, але і власне положенню "Газпрому" на ринку ЄС", - зазначає видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.