РФ може ввести для української сільгосппродукції правила, які діють при імпорті з ЄС

Субота, 25 квітня 2015, 09:40

Росія продовжує висловлювати побоювання з приводу ризиків, які виникають у зв'язку з імплементацією угоди про асоціацію України і ЄС, в тому числі у сфері санітарних та фітосанітарних заходів.

Про це було заявлено в ході проведених у Брюсселі тристоронніх консультацій у форматі Росія-Україна-ЄС, повідомила 24 квітня прес-служба Россільгоспнагляду.

"У даній сфері процес імплементації угоди йде особливо інтенсивно, у зв'язку з чим раніше визначені ризики, що загрожують російським споживачам та ускладнюють життя експортерам, тільки наростають", - зазначили у відомстві.

Зокрема, у Россільгоспнагляді у зв'язку з реорганізацією Держветфітослужби України нарікають  на відсутність прозорості в даному процесі.

Крім того, на думку російської сторони одностороннє визнання Україною діючої в країні системи контролю за безпечністю та якістю харчової продукції, еквівалентної вимогам ЄС, може становити ризики для здоров'я споживачів, тварин і рослин в РФ і Євразійському союзі при поставках українських піднаглядних товарів через розходження у вимогах, що встановлюються в РФ і ЄС.

"У зв'язку з цим, в ході консультацій українській стороні було зроблено попередження про можливість застосування до українського експорту правил доступу, аналогічних тим, які застосовуються при допуску товарів з ЄС", - відзначили в Россільгоспнагляді.

Нагадаємо, тристоронні технічні консультації з приводу імплементації угоди про асоцацію між Україною та ЄС в частині про зону вільної торгівлі відбулися 20-21 квітня.

Як повідомлялося, російська сторона хотіла б відкласти імплементацію угоди ще на рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.