Країни ЄС посилять співпрацю у боротьбі з тероризмом

Середа, 29 квітня 2015, 10:49

Уряди країн ЄС посилять співпрацю у сферах боротьби з тероризмом, організованою злочинністю та кіберзлочинами.

Про це йдеться в стратегічному документі, представленому Єврокомісією у вівторок, пише EUobserver.

Зокрема, запобігання радикалізації та екстремізму, повинні стати головним пріоритетом після недавніх терактів у Франції і Данії.

"Проблеми не є новими, але вони стали більш різноманітними і складними. Ми повинні працювати краще. Наші існуючі правоохоронні інструменти і методи співпраці не є достатніми", - заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, виступаючи перед депутатами Європарламенту.

"Європейський порядок денний з питань безпеки повинен бути загальним порядком денним між ЄС і державами-членами. Результатом повинен стати простір внутрішньої безпеки ЄС", - йдеться в документі.

Єврокомісія визначила два рівня стратегії, що передбачають більш тісну координацію  між установами ЄС і впорядкування співробітництва між державами-членами через структури ЄС.

Окрім того, відповідно до стратегії, новий Європейський центр по боротьбі з тероризмом буде створено в рамках Європолу "для боротьби з іноземними терористами, фінансуванням тероризму, екстремістськими публікаціями в інтернеті, і незаконним обігом вогнепальної зброї".

Єврокомісія також наполягатиме на швидкому прийнятті законодавства, що передбачатиме зберігання даних авіапасажирів, які прибувають і покидають територію ЄС.

На даний момент ця ініціатива заблокована Європарламентом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що країни Шенгенської зони посилять контроль за подорожуючими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.