"Газпром" відкликав свій позов проти Литви

П'ятниця, 3 квітня 2015, 08:45

Російський "Газпром" відкликав свій позов проти Литви у зв'язку з реорганізацією нею свого газового сектору відповідно до вимог Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

Про це повідомляє видання Delfi з посиланням на Міненерго Литви.

Як зазначає міністерство, такий результат ініційованої "Газпромом" суперечки і очікувався з самого початку цього розгляду.

Щоб зупинити або запобігти реорганізацію литовської компанії Lietuvos dujos, яка частково знаходилася в управлінні "Газпрому", російський концерн ініціював справу проти Литви в 2012 році в Гаазькому арбітражі UNCITRAL при ООН, стверджуючи, що Литва порушила договір про заохочення інвестицій, розділивши сфери діяльності компанії Lietuvos dujos відповідно до вимог ЄС.

"Литва завжди стверджувала, що претензії і невдоволення "Газпром" позбавлені підстав, а інвестиції "Газпрому" не постраждали. Литва реформувала газовий сектор зі стратегічною метою - створення диверсифікованого і ефективно діючого єдиного газового ринку, на якому у споживачів є вибір, а компанії-монополісти не можуть зловживати домінуючим становищем", - сказали в Міненерго.

Міністерство зазначає, що припинення цієї справи ніяк не впливає на інший спір між Литвою і "Газпромом" - Стокгольмський арбітраж зараз розглядає позов проти "Газпрому" з приводу застосування  концерном щодо Литви в 2004-2012 роках занадто високої ціни на газ.

Раніше повідомлялося, що уряд Литви, в разі перемоги в Стокгольмському арбітражі в судовому спорі з російським "Газпромом", направить отриману від концерну суму в розмірі близько 1,4 млрд євро на компенсації споживачам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.