Європарламент пригрозив Росії санкціями через Савченко

Четвер, 30 квітня 2015, 18:48

Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію із закликом до Росії звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Про це повідомляє сайт Європарламенту.

"Євродепутати закликають до негайного і безумовного звільнення українського пілота і депутата Надія Савченко, яку незаконно викрали и вивезли до Росії майже рік тому і яка з тих пір знаходиться у в'язниці. Вони просять президента Франції і канцлера Німеччини наполягати на її звільненні на найближчому засіданні контактної групи по реалізації мінських угод", - йдеться у документі.

Євродепутати відзначають, що у Росії немає правової юрисдикції вживати будь-які дії стосовно Савченко, і підкреслили, що винних у її незаконному затриманні можуть спіткати міжнародні санкції, або судові розгляди.

"Російська влада також безпосередньо відповідальна забезпеку Савченко. Депутати закликають Росію надати доступ до неї міжнародним лікарям, з її згоди, враховуючи, що вона голодувала протягом дуже довгого часу", - зазначається у документі. 

Депутати Європарламенту також закликають до негайного звільнення всіх інших громадян України, в тому числі режисер Олега Сенцова і Хайсера Джемілєва, незаконно утриманих у Росії.

Як повідомляла Європейська правда, резолюція ПАРЄ, прийнята наприкінці січня, вимагала звільнити Савченко протягом 24 годин.

Крім того, звільнити Надію Савченко закликали комітет міністрів Ради Європи, високий представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.