Нові подробиці загибелі Качинського: в кабіні пілота перебував командувач ВПС Польщі

Вівторок, 7 квітня 2015, 11:40

Розшифровані записи розмов у кабіні пілота Ту-154М, який розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року, свідчать про те, що до моменту падіння в кабіні перебував командувач ВПС Польщі Анджей Бласік.

Розшифровано на третину більше слів, ніж було оприлюднено раніше, повідомляє RMF FM.

"Слідство у справі Смоленська чекає справжній шок", - йдеться у матеріалі журналістів.

Згідно з новими даними, в кабіні пілота протягом польоту постійно перебували сторонні особи, а до моменту падіння там знаходився командувач ВПС Польщі Анджей Бласік, який, ймовірно, заохочував пілотів до певних дій.

Зокрема, йому приписують слова: "Ми повинні зробити це, до кінця" і "Помістишся, сміливо" після сигналу літака про наближення землі на висоті 300 метрів.

За півгодини до катастрофи зареєстровано розмови, під час яких один з членів екіпажу – швидше за все, не пілоти – говорили про пиво:

8.15

- Що це?

- Пиво. А ти не п’єш?

- Маємо палива до двадцяти? (питає технік дещо голосніше)

- Маємо.

8.17

Голос стюардеси Басі:

- Вип’єш?

- Тааак (відповідь третьої особи).

Крім того, за 20 хвилин до катастрофи записи зафіксували 7 спроб заспокоєння присутніх: від простого "Тссс" і "Тихо" до "Залиште мене!", "Припиніть!" і нецензурної лайки.

У військовій прокуратурі стримано коментують нову інформацію: "Наразі ми ознайомлюємося з публікацією, до справи це, звісно, додамо. Більше нічого розповісти не можемо".

Як повідомляє TVN24, Адам Гофман, член опозиційної партії "Право і справедливість", очолюваної Ярославом Качинським (братом загиблого в катастрофі президента), вважає оприлюднену інформацію "вкидом".

"Це ще одна спроба повернутися до першої, російської, версії катастрофи – тиск на пілотів, п'яний генерал Бласік. Це огидно", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що військова прокуратура Польщі приготувала обвинувачення для двох російських диспетчерів у зв’язку з авіакатастрофою літака, внаслідок якої загинув президент Польщі Лєх Качинський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.