Об’єднання Албанії і Косово є неминучим – албанський прем'єр

Вівторок, 7 квітня 2015, 17:32

Албанія і Косово рано чи пізно об'єднаються, і це станеться або в рамках ЄС, або ні.

Про це сказав прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, повідомляє Reuters.

"Об'єднання албанців Албанії та Косово є неминучим та беззаперечним", - сказав він.

"Питання в тому, як це станеться. Чи станеться це в контексті ЄС як зрозумілий усім природний процес, або це станеться як реакція на сліпоту або лінь ЄС", – додав Рама.

Крім того, він розкритикував небажання ЄС поширювати на Косово безвізовий режим.

"Тоді б усі балканські етноси не мали справи з кордонами і були разом", - сказав він.

В той же час радник президента Сербії заявив, що Рама повинен припинити "бити в барабани війни", а прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич у Twitter запевнив, що Албанія і Косово "ніколи не об'єднаються".

Згідно з конституцією Сербії, Косово є частиною Республіки Сербія, однак фактично Сербією не контролюється. При цьому станом на 2007 рік 92% населення складають албанці.

Раніше повідомлялося, що верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні назвала Косово суверенною державою.

Таким чином, Могеріні зруйнувала табу на визнання чиновниками ЄС державності Косово, яка не визнається п'ятьма країнами Євросоюзу.

Восени президент Сербії Томіслав Ніколіч скасував зустріч з прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою, який перебував з візитом у Белграді, через заяви Рами про беззаперечний характер незалежності Косово і заклики до сербської влади визнати косівський суверенітет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.