ЄК зробила крок для виходу на ринок ЄС української молочної продукції

Вівторок, 7 квітня 2015, 18:14

Офіс ветеринарноі медицини та харчових продуктів при Європейській комісії оприлюднив фінальний звіт місії інспекторів, якя перевіряли якість молочної продукції українських виробників.

Детальний звіт оприлюднений на сайті Єврокомісії.

Це був четвертий аудит в Україні. Попередні перевірки були проведені в 2008, 2009 і 2010 роках.

"Мета ревізії полягала в оцінці офіційного контролю над виробництвом і переробкою молочних продуктів, призначених для експорту до ЄС, в рамках відповідних правил ЄС, а зокрема, для оцінки дій, прийнятих компетентним органом у відповідь на рекомендації, зроблені в доповіді DG (SANCO)/2010- 8520", - йдеться у звіті.

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба з 2012 року є єдиним компетентним органом для затвердження та контролю компаній, які планують експортувати молоко і молочні продукти в ЄС, і також за його безпосередньої відповідальності працює Агентство ідентифікація та реєстрація тварин, відповідальне за впровадження та підтримку Центральної бази даних для великої рогатої худоби.

У двох молочних холдингів, які відвідали експерти, наявні всі протоколи, які вимагає положення України та ЄС.

"Моніторинг якості сирого молока покращився з часу попереднього аудиту: однак, використовуються процедури, які трохи відрізняються від тих, які вказані в еталонних методах. Що стосується тестування молочних продуктів, українські офіційні лабораторії разом з лабораторіями на рівні компаній, в основному мали можливість виконувати лабораторні дослідження молочних продуктів відповідно до положень Регламенту (ЄС) № 2073/2005, в основному за допомогою еталонних методів ISO, як зазначено у Положенні", - зазначено у звіті.

Експерти також зазначили, що попередня ревізія рекомендувала набір інструкцій для забезпечення поділу молока, призначеного для країн ЄС та інших країн, проте у компаніях не представили ніяких конкретних процедур щодо забезпечення цього принципу.

Українська ветеринарна та фітосанітарна служба запропонував дев'ять молочних переробних підприємств, які б могли експортувати молочну продукцію в ЄС.

Три з п'яти відвіданих експертами підприємств продемонстрували потенціал для забезпечення адекватного розділення молока, призначеного для країн ЄС.

"Нагляд та оцінка відповідності молока переробних підприємств, з гігієнічної точки зору є задовільною, в той час як залишається зробити кроки в оцінці та документації сегрегації молока, призначеного для ЄС", - зазначили експерти.

Держфітослужбі надана низка рекомендацій для поліпшення контролю за експортом молочних продуктів в ЄС.

Заступник глави Мінагрополітики Владислава Рутицька на своїй сторінці у Facebook зазначила, що у вересні минулого року українські виробники молочної продукції пройшли відповідну перевірку, яка має надати можливість вітчизняним товарам вийти на ринки ЄС.

"Сьогодні ви можете прочитати висновки наших європейських колег. Це ще не повна перемога, а лише проміжний успіх. Але дуже важливий. Попереду не менш кропітка та прагматична робота. Документ Єврокомісії дає змогу зробити наступний крок - передати звіт до відповідних директоратів", - зазначила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.