Суд Амстердама визнав Україну однією зі сторін у боротьбі за скіфське золото

Середа, 8 квітня 2015, 15:59

Україну визнали однією зі сторін у судовому розгляді про приналежність скіфського золота.

Як пише ТАСС, суд визнав за необхідне включити Україну в розгляд, "оскільки держава заявляє свої права на спірні об'єкти". Заявка Нідерландів на участь у справі відхилена, оскільки країна не має прямого відношення до справи, а її інтерес полягає лише в тому, щоб забезпечити належне застосування норм міжнародного права.

Згідно з рішенням, до 20 травня Україна повинна подати до окружного суду Амстердама позовну заяву для участі в розгляді.

У листопаді 2014 чотири кримських музею подали позов відносно Університету Амстердама з вимогою повернути колекцію близько 2 тис предметів. Експонати виставлялися для оформлення виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка з лютого по серпень минулого року проходила в музеї Алларда Пірсона, що належить Університету Амстердама.

Невизначена ситуація з колекцією виникла після анексії Криму РФ. Свої права на експонати заявили обидві сторони. У зв'язку з цим Університет Амстердама призупинив процедуру передачі цінностей до вирішення суперечки на юридичній підставі або поки сторони не вирішать питання мирно.

У числі музеїв, чиї експонати зараз знаходяться в Амстердамі, Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський".

Експонати київського музею, які також були представлені на виставці, у вересні повернули Україні.

Українська правда. Життя

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.