Європарламент закликав виділити кошти для боротьби з російською пропагандою

Вівторок, 12 травня 2015, 14:56

Євросоюз має виділити спеціальне фінансування для протистояти російській пропаганді.

Таку резолюцію прийняв комітет Європарламенту у закордонних справах.

"Країни ЄС повинні утриматися від двосторонніх угод з Росією та активізувати свої колективні зусилля, щоб протистояти їй, зберігаючи повернення до співпраці з Росією як довгострокову мету", - йдеться у документі.

У резолюції зазначається, що після анексії Криму, ведення збройного конфлікту проти України, накладення незаконних торгових ембарго і укладення договорів із сепаратистськими регіонами Росія "сильно зіпсувала свої відносини з ЄС" і більше не може вважатися "стратегічним партнером".

Росія в даний час відкрито позиціонує себе проти міжнародного демократичного співтовариства, прагнучи перекроїти кордони в Європі силою, кажуть депутати Європарламенту, які закликають держави-члени Єврокомісії та ЄС виділити гроші для конкретних проектів "м'якої сили" щоб протистояти Росії.

"Комісія має невідкладно виділити кошти для конкретних проектів по боротьбі з російською пропагандою і дезінформацією в ЄС і за кордоном, надавати об'єктивну інформацію громадськості в країнах Східного партнерства ЄС, розвивати російськомовні альтернативні державним ЗМІ Росії, і донести незалежну інформацію для російськомовної аудиторії", - зазначили євродепутати.

Вони також просять Комісію передбачити "більш амбітну фінансову допомогу російського громадянського суспільства", і продовжити підтримку російських правозахисників, блогерів, незалежних ЗМІ.

Євродепутати стурбовані погіршенням стану прав людини та основних свобод в Росії, в тому числі придушенням некомерційних організацій (НКО) та обмеження прав ЛГБТ-спільноти.

Крім того, депутати пропонують створити механізм для контролю фінансової, політичної чи технічної допомоги із Росії політичним партіям та іншим організаціям в ЄС та оцінити її вплив на політичне життя і громадську думку в ЄС.

Нагадаємо, під час останнього саміту ЄС було прийняте рішення про боротьбу з російською пропагандою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.