Wikileaks повідомив про нібито жахливий стан британської ядерної субмарини

Понеділок, 18 травня 2015, 09:05

В мережу потрапили дані, що розкривають нібито жахливий стан британської ядерної субмарини Trident, згідно з якими терористи можуть атакувати Британію за допомогою її власних ракет.

Про це свідчить 18-сторінковий звіт інженера субмарини Trident Вільяма МакНіллі, опублікований на Wikileaks.

"Це більше за мене, більше за всіх нас. Ми надто близькі до ядерної катастрофи, і досі ніхто всерйоз не оцінював ризики для громадськості", - пише він, називаючи ситуацію, яка слалася у британському флоті, "бомбою сповільненої дії".

За його словами, система безпеки на ядерних субмаринах не витримує жодної критики: посвідчення особи перевіряються рідко, речі проносять на борт без обшуку і взагалі потрапити на борт ядерної субмарини простіше, "ніж у більшість нічних клубів".

"Це лише питання часу, перш ніж туди потрапить якийсь психопат чи терорист. Хтось може пронести на борт вибухівку і вчинити теракт, який ані Британія, ані світ ще не бачили", - зазначає МакНіллі.

Згідно з його інформацією, на субмаринах ігноруються безліч аспектів, починаючи від харчової гігієни і закінчуючи тим, що човен нібито брав участь у маневрах з несправною гідравлікою, що завадило протестувати систему запуску ракет.

Підводник зазначив, що неодноразово піднімав ці та інші проблеми на зустрічах з командуванням, але "жодного разу ніхто навіть не намагався внести зміни".

Наразі МакНіллі побоюється за власне життя через оприлюднену інформацію і зазначає, що йому ще пощастить, якщо він опиниться у в’язниці.

Керівництво ВМС Британії розглянуло претензії, оприлюднені моряком, і наголосило на їхньому несанкціонованому характері, пише The Independent.

"Є деякі речі, які є очевидною брехнею, хоча ми ставимося до цього серйозно", – сказав представник ВМС.

Крім того, у ВМС наголосили, що низка тверджень підводника є суб'єктивними і бездоказовими.

"Незважаючи на це, зміст цього документа буде докладно розглянутий, але ми можемо запевнити, що жодного ризику для безпеки нашого персоналу або операцій немає", - заявили у ВМС Британії.

Крім того, у ВМС додали, що стурбовані місцезнаходженням і благополуччям МакНіллі і вони тісно співпрацюють з поліцією, щоб його знайти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.