Чиновники Латвії, можливо, співпрацюють зі спецслужбами РФ - радник міністра оборони

Неділя, 24 травня 2015, 14:34

Не виключено, що у Латвії є люди, у тому числі в структурах держуправління, які співпрацюють із російськими спецслужбами.

Про це заявив радник міністра оборони Латвії, колишній глава Бюро із захисту Сатверсме (Конституції) Яніс Кажоциньш, повідомляє Delfi.

За його словами, в Латвії працюють і російські шпигуни, і нагадує, що свого часу латвійські органи держбезпеки допомогли естонським колегам розкрити співробітника, який працював на Росію і заподіяв значної шкоди НАТО.

"Тому завдання зовнішньої розвідки полягає в тому, щоб дізнатися, що думає потенційний противник, і як він може діяти. Як сказав у свій час Генрі Кіссінджер, Захід грає в шахи, а Росія - в покер, тому завдання Заходу полягає в тому, щоб дізнатися, які карти Путіна", - заявив Кажоциньш.

У публічній частині звіту Бюро за минулий рік зазначається, що деякі співробітники держуправління шпигували на користь Росії, але йдеться про те, що з урахуванням членства Латвії в ЄС і НАТО та її географічного положення, найактивніше працювали проти Латвії в 2014 році російські спецслужби.

"Латвійська молодь і студенти, особливо учні в Росії, знаходяться в сфері інтересів ФСБ. Шантаж і погрози періодично використовуються, щоб забезпечити співпрацю з бажаними особами", - йдеться в доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.