Польські ЗМІ критикують Дуду за змарнований шанс зустрічі з Порошенком

Четвер, 28 травня 2015, 11:04

Новообраний президент Польщі Анджей Дуда мав шанс зробити перший крок на міжнародній арені під час неформальної зустрічі з президентом України Петром Порошенком, однак змарнував його.

Про це пише Gazeta Wyborcza у матеріалі "Змарнований шанс чи свідоме уникання? Чому не дійшло до зустрічі Порошенка і Дуди?".

Неформальна зустріч новообраного польського президента і українського лідера мала відбутись напередодні, коли Порошенко мав прибути до Польщі. Однак зустріч так і не відбулася, оскільки, як пояснили у штабі Дуди, він мав летіти до Брюсселя, бо є євродепутатом. Потім з’ясувалося, що Порошенко скасував свій візит до Польщі.

"Українці чекають, як підуть у нас справи", - пише видання з посиланням на польського дипломата.

Однак у Wyborcza несхвально оцінюють крок новообраного президента.

"Порошенко не є якимось президентом, від якого можна відмахнутися. Це сусід, в якому Польща дуже зацікавлена. Парламентські формальності могли б почекати" - пише видання.

Крім того, як зазначає газета, зустріч, що не відбулася, вже обговорюється в російських ЗМІ, а голова комітету Держдуми РФ у закордонних справах Олексій Пушков вже заявив, що новообраний польський президент не зустрівся з Порошенком, бо "на відміну від попередника не є прихильником ОУН-УПА".

І хоча Кшиштоф Щерський, який в майбутньому може стати наступним міністром закордонних справ, заявив, що росіяни маніпулюють фактами і зустріч не відбулася з організаційних причин, як зазначає видання, "про наслідки треба думати раніше".

"Зрозуміло, що Дуда і Порошенко рано чи пізно зустрінуться. Однак ця співпраця могла початися вчора, дуда міг послати чіткий сигнал усьому світу, що Україна настільки важлива для нього, як і для будь-якого польського президента. Ця можливість була змарнована і це дуже погано" - пише газета.

Раніше прес-секретар українського президента Святослав Цеголко заявив, що зустріч президента України Петра Порошенка з чинним і новообраним президентами Польщі Броніславом Коморовським і Анджеєм Дудою перенесено на пізніший термін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.