Україна чекає позитивного сигналу від ЄС щодо безвізового режиму на саміті Східного партнерства

Вівторок, 5 травня 2015, 17:58

Україна і Грузія очікують від Ризького саміту Східного партнерства 21-22 травня позитивного сигналу щодо запровадження безвізового режиму з Євросоюзом

Про це йдеться у спільній декларації комітетів євроінтеграції та закордонних справ парламентів Грузії, Молдови та України, прийнятій у Тбілісі в рамках тристоронньої міжпарламентської конференції і надісланої керівництву Європарламенту та національних парламентів країн ЄС.

Від Верховної Ради декларацію підписали  народні депутати -  голова Комітету євроінтеграції Ірина Геращенко та перший заступник голови Комітету закордонних справ Іванна Клімпуш-Цинцадзе.

Геращенко зазначила, що в Україні сподіваються, що Ризький саміт "стане важливим етапом у взаєминах між країнами східного партнерства та ЄС, а Київ і Тбілісі отримають позитивні, чітки, а не розмиті сигнали відносно перспектив членства і впровадження безвізового режиму".

При цьому вона наголосила, що відсутність відповіді на ці ключові питання "стане радісною новиною для Москви".

Нагадаємо, на саміті Україна-ЄС президент Петро Порошенко заявив, що не сподівається на скасування безвізового режиму з ЄС до кінця року, а лише на завершення виконання Плану дій з візової лібералізації.

Раніше президент заявляв, що очікує від ЄС рішення про надання безвізового режиму для громадян України на Ризькому саміті Східного партнерства в травні цього року, що дасть змогу до кінця поточного року ввести його в дію.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "Європейській правді" заявив, що безвізовий режим з ЄС має запрацювати з початку наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.