Переглядати санкції проти Росії у червні не будуть - посол Франції в РФ

П'ятниця, 8 травня 2015, 17:46

Перегляд санкцій, запроваджених з боку ЄС щодо Росії, навряд чи буде можливий на засіданні Європейської ради в червні, вони збережуться до кінця поточного року.

Про це заявив посол Франції в РФ Жан-Моріс Ріпер у інтерв'ю Інтерфаксу.

"Питання санкцій розглядатимуть на засіданні Європейської ради в червні. Від рішення цього інституту залежатиме, чи їх продовжать до кінця року", - сказав Ріпер.

"Можливість продовження санкцій до кінця року розглядається у зв'язку з тим, що це теоретична дата, до якої мають бути виконані мінські домовленості", - додав він.

За словами посла, на сьогодні цілком очевидно, що виконання всіх пунктів Мінських домовленостей ще не завершене. Тому буде складно міркувати про можливість скасування санкцій щодо Росії.

"Але в тому, що стосується можливості зняття санкцій до кінця поточного року, ми сподіваємося і зробимо усе можливе, щоб до кінця року були виконані всі пункти мінських угод і санкції було скасовано", - зазначив Ріпер.

Він заявив, що санкції не викликають ентузіазму ні у кого. "Санкції не подобаються нікому. Санкції запровадили, щоб їх колись скасувати. Рішення з цього питання Європейська рада прийматиме консенсусом", - сказав дипломат.

"Ми вважаємо, що виконання Мінських домовленостей до кінця поточного року цілком реалістичне", - зазначив він.

Як відомо, саміт ЄС у березні вирішив продовжити економічні санкції проти Росії до кінця 2015 року і прив'язати питання санкцій до виконання мінських угод.

Поточна санкційна політика ЄС передбачає, що санкції можуть бути повністю зняті лише у випадку скасування анексії Криму. За умови виконання мінських угод санкції будуть послаблені.

А в разі їх невиконання (навіть за збереження поточної безпекової ситуації) санкції мають бути посилені.

Міжнародна спільнота запровадила санкції проти Росії після анексії нею Криму у березні 2014 року. Після перших обмежувальних заходів їх кілька разів посилювали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.