42% громадян у 8 країнах НАТО не готові захищати союзників від нападу РФ

Середа, 10 червня 2015, 10:35

Майже половина (42%) громадян ключових країн НАТО вважає, що їхня країна не повинна використовувати військову силу у випадку, якщо РФ атакує одного з союзників по Альянсу.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Pew Research Center у 8 державах-членах альянсу.

Опитування в рамках цього дослідження проводилося в США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Польщі, Іспанії, Франції, Італії в квітні-травні 2015 року. В кожній з країн було опитано близько 1000 людей (сумарно - більше 8 тисяч), похибка в межах кожної країни не перевищує 4%.

Як зазначається, лише більше половини населення США (56%) та Канади (53%) вважає, що їхня країна повинна захищати союзників у випадку агресії РФ.

Дещо менше половини британців (49%), поляків (48%), іспанців (48%) та французів (47%) також готові підтримати застосування військової сили в такому випадку.

Водночас в Німеччині (38%) та Італії (40%) готовність захищати партнерів по НАТО є у частини населення, значна нижчої від половини.

При цьому більшість опитаних мешканців  Німеччини (58%), Франції (53%) та Італії (51%), відповідаючи на це запитання, виступили проти захисту союзників по НАТО у разі, якщо на них нападе Росія.

Як відомо, наразі існує юридичне зобов'язання країн-членів НАТО підключитися до військового захисту будь-якого іншого члена альянсу у випадку нападу на нього - це встановлено ст. 5 договору  НАТО.

Разом з тим цікаво, що 68% опитаних громадян країн НАТО вважає, що у випадку агресії Росії проти одного з членів НАТО на його захист виступить США.

Зокрема, такої думки дотримуються 72% канадійців, 70% іспанців, 68% італійців та німців.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що громадяни країн НАТО за вступ України до альянсу, але мають сумнів щодо постачання зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.