Є загроза створення РФ сухопутного коридору до Криму - резолюція Європарламенту

Четвер, 11 червня 2015, 14:51

Європарламент занепокоєний загрозою створення сухопутного коридору через територію України, що поєднуватиме РФ та Крим.

Про це йдеться в резолюції Європарламенту про військово-стратегічну ситуацію у Чорноморському басейні після нелегальної анексії Криму Росією, прийнятій у четвер.

"(Європарламент) глибоко стурбований вкрай важкою ситуацією, що склалася в Східній Україні, де війна веде до дестабілізації України і регіону в цілому, в тому числі можливою загрозою створення сухопутного коридору, що зв'язує російську територію з Кримом через підконтрольну сепаратистам територію вздовж західного узбережжя Азовського моря (м. Маріуполь)", - відзначається в документі.

Як наголошують європарламентарі, в такому випадку Україну може бути повністю відрізано від моря.

Євродепутати також засудили той факт, що "Росія надає пряму і непряму підтримку сепаратистським угрупованням в Україні, в тому числі у вигляді зброї та найму (бойовиків. - Ред.), тим самим сприяючи продовженню війни".

Вони закликали Росію "вивести свої збройні сили з території України і дотримуватися мінських  угод".

Окрім того, на думку європарламентарів, санкції проти РФ повинні бути продовжені та навіть посилені у випадку, якщо "Росія не в повній мірі реалізує мінські угоди про припинення вогню і продовжить дестабілізацію ситуації в Східній Україні і незаконну анексію Криму".

Водночас резолюція закликає розглянути можливість постачання Україні оборонного озброєння та надати Україні підтримку у зміцненні її оборонного потенціалу.

Нагадаємо, раніше депутати Європейського парламенту прийняли резолюцію, якою визнають, що Росія внаслідок своїх дій в Криму та на сході України більше не може вважатися стратегічним партнером ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.