Конгресмени США тиснуть на Обаму щодо озброєння України – NYT

П'ятниця, 12 червня 2015, 10:38

Коаліція в Конгресі США тисне на президента Барака Обаму і європейських союзників, закликаючи надати Україні озброєння для захисту від російської агресії.

Про це пише New York Times.

Сенат включив у законопроект про оборонний бюджет витрати не певні види озброєння для України, такі як міномети, гранатомети і боєприпаси, щоб допомогти в боротьбі з сепаратистами, на суму $300 млн

Крім цього, законопроект забороняє Адміністрації США витрачати більше половини з озвученої суми, якщо не менше 20% від цих 300 млн доларів не будуть виділені конкретно на наступальне озброєння.

Документ уже пройшов схвалення у Палаті представників.

Видання зазначає, що поки адміністрація Обами відмовлялася надати летальну допомогу, побоюючись, що це тільки загострить кровопролиття і дасть президенту РФ Володимиру Путіну привід для подальших вторгнень.

"Законопроект, який би дозволив летальну військову допомогу для України, надіслано в Білий дом, але Обама не відреагував на нього. Незважаючи на те, що цей законопроект дозволяє поставки зброї, він не може змусити адміністрацію зробити це. Цей захід значною мірою означає відновлення тиску на Білий дім", - пише видання.

Республіканець Джон Маккейн, сенатор від штату Арізона і голова комітету Сенату з питань збройних сил, який відстоював позицію щодо відправлення зброї в Україні, відхилив побоювання, що це погіршить конфлікту і розділить міжнародну коаліцію.

"Напади на Україну - одна з найганебніших і найбільш непорядних дій, які я бачив у своєму житті. Досі відповіді на  російську агресію були недостатні. Я трохи спантеличений багатоголоссям опозиції допомогти зброєю Україні", - сказав Маккейн у Сенаті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.