Мальмстрьом у листі Улюкаєву виключила зміну чи відкладення ЗВТ

П'ятниця, 12 червня 2015, 16:15

Зміна угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом чи відкладення термінів набуття нею чинності на вимогу Росії виключається.

Це зазначено у листі еврокомісара з питань торгівлі Сесілії Мальмстрьом міністру економічного розвитку РФ Олексію Улюкаєву, йдеться у статті "Примус до конструктиву. Позиція ЄС у переговорах з Росією".

На засіданнях тристоронньої групи Україна-ЄС Росія 4-5 червня представники уряду РФ висунули нові вимоги щодо початку дії ЗВТ.

Хоча 20 квітня Улюкаєв звітував про перебіг тристоронніх переговорів Володимиру Путіну, озвучивши шість вимог РФ, жодну з яких не можна назвати новою.

Джерела ЄвроПравди свідчать – йдеться про додаткові вимоги в енергетичній сфері, які під час публічної частини розмови Улюкаєва з Путіним не згадувалися. Причому ці вимоги виходять далеко за межі Угоди про асоціацію.

"Я чітко доводила Вам, коли ми зустрічалися – 3 березня та 18 травня, що Угода про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі, вже схвалена Європарламентом та парламентами багатьох країн-членів, а тому вона в жодному разі не може бути змінена чи відтермінована", - йдеться у листі комісара до російського міністра.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що РФ вже не заперечує проти імплементації ЗВТ з 1 січня 2016 року.

Крім того, Росія конкретизувала свої вимоги щодо ЗВТ між Україною та ЄС, проте мова про відтермінування імплементації угоди не йде.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.