В Польщі хочуть, щоб Україна змінила закон про ОУН-УПА

Вівторок, 23 червня 2015, 15:06

В Польщі хотіли б, щоб Україна змінила суперечливі формулювання закону щодо ОУН-УПА, оскільки це ускладнює історичний діалог між країнами.

Про це заявила віце-спікер сейму Польщі Ельжбета Радзішевська, пише Onet.pl.

Вона нагадала, що закон, який закріплює правовий статус учасників боротьби за незалежність в ХХ столітті, був прийнятий у день виступу у Верховній раді президента Польщі Броніслава Коморовського.

За її словами, прийняття цих законів "викликало в Польщі не лише здивування але і стурбованість".

"Нерозуміння з нашого боку викликає не лише дата прийняття цих законів, але й окремі записи", - сказала Радзішевська.

"Ми побоюємося, що прийнятий закон може зупинити роботу установ, створених для обговорення спільної історії. Ми повинні закрити справу про минуле, щоб краще співпрацювати в майбутньому", - наголосила вона.

За словами віце-спікера, вилучення суперечливих положень закону, що стосуються ОУН і УПА, було б "кращим способом вирішення проблеми".

В той же час Ельжбета Радзішевська заявила, що Польща виступає за єдність ЄС у питанні російсько-українського конфлікту.

Раніше президент Польщі Броніслав Коморовський заявляв, що закон, який визнає Українську повстанську армію борцями за незалежність, прийнятий Верховною радою, ускладнює польсько-український історичний діалог.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.