Досягнута історична домовленість щодо ядерної програми Ірану

Вівторок, 14 липня 2015, 10:36

Іран завершив переговори з міжнародними посередниками (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина) щодо своєї ядерної програми і досягли домовленності.

Про це повідомляє CNN з посиланням на дипломатичні джерела.

Іран і Європейський Союз, як очікується, зроблять офіційну заяву про угоду після фінальної зустрічі учасників переговорів у Відні у вівторок.

Агентство Reuters з посиланням на високопоставленого іранського чиновника також повідомляє про досягнення домовленності.

"Вся важка робота окупилася, і ми уклали угоду. Бог благословить наш народ", - сказав дипломат на умовах анонімності.

Крім США та Ірану, на фінальній зустрічі у вівторок будуть присутні представники офіційних осіб Китаю, Євросоюзу, Франції, Німеччини, Росії та Великої Британії.

Лідери західних країн, залучені до переговорів, підтримали угоду як найкращий спосіб зупинити Іран на шляху до набуття статусу ядерної держави.

Іран, тим часом, був готовий позбутися міжнародних економічних санкцій, які все більше шкодять економіці країни.

Якщо з Ірану знімуть санкції, його нафта та газ будуть постачатися до країн ЄС, що суттєво змінить картину ринку та призведе до зниження цін на енергоносії.

Основна ідея потенційної угоди полягає в тому, що в обмін на обмеження ядерної діяльності Іран міг би отримати поступове зняття санкцій, і йому буде дозволено продовжити свою атомну програму в мирних цілях.

Проти такої угоди категорично виступають республіканці у Конгресі США, а також прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, давній критик переговорів.

Багатосторонні переговори, спрямовані на стримування іранської ядерної програми почалися в 2013 році.

На заключному етапі переговори у Відні затягнулися довше, ніж очікувалося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.