Обама: щойно Іран порушить угоду, всі санкції повернуться

Вівторок, 14 липня 2015, 14:42

Президент США Барак Обама привітав угоду щодо ядерної програми Ірану, але зазначив, що Захід готовий за потреби відновити всі санкції проти Тегерану.

Про це він заявив у зверненні до народу, присвяченому укладеній у вівторок угоді, деталі якої вже оприлюднили світові ЗМІ.

Обама зазначив, що низка санкції лишаються чинними, зокрема, 5 років діятиме обмеження на постачання Ірану зброї, 8 років – на балістичні ракети.

Також він зазначив, що переважна частина високозбагаченого урану, придатного для створення зброї, буде збіднена до рівня, необхідного для використання в ядерних реакторах. "Іран мав запаси високозбагаченого урану, які дозволяли створити до 10 ядерних бомб. Зараз ядерні матеріали будуть розділені, таким чином, щоби не дозволять зробити жодної бомби", - заявив президент США.

"Ця угода (з Іраном) побудована не на довірі, а на перевірці.

Ми матимемо змогу перевіряти всі ядерні об’єкти. Інспектори матимуть доступ до всіх об’єктів 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Деякі з цих заходів матимуть тривалість 25 років", - повідомив Обама.

"Якщо Іран порушить угоду – всі існуючі санкції повернуться", - окремо зазначив він.

Обама також прокоментував протести Ізраїлю щодо примирення Заходу з Іраном.

"Ми не повинні виключати ескалацію конфлікту, але точно не повинні прямувати до такої можливості. А з ядерним Іраном регіон та світ точно був би більш небезпечним для наших партнерів", - заявив він.

Як повідомлялося, якщо з Ірану знімуть санкції, його нафта та газ будуть постачатися до країн ЄС, що суттєво змінить картину ринку та призведе до зниження цін на енергоносії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.