МЗС: Москва тікає від покарання за Крим та Донбас, ігноруючи рішення ЄСПЛ

Середа, 15 липня 2015, 08:47

Міністерство закордонних справ України вважає, що рішення Конституційного суду (КС) РФ про невиконання деяких рішень Європейського суду з прав людини є спробою уникнути відповідальності за порушення з боку РФ в Криму та на Донбасі.

Про це йдеться в заяві міністерства, що була оприлюднена пізно ввечері у вівторок.

Нагадаємо, у вівторок КС РФ постановив, що Росія залишається під юрисдикцією Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), проте не зобов'язана виконувати всі його рішення.

"МЗС розцінює постанову Конституційного суду РФ як цілеспрямований удар по системі захисту прав людини як в Російській Федерації, так і на європейському континенті в цілому.

Прагнення російської влади дискредитувати контрольний механізм Конвенції має на меті, серед іншого - уникнути відповідальності за серйозні і масові порушення прав людини в анексованому Криму і на окупованому Донбасі", - йдеться в документі.

В МЗС нагадали, що при вступі до Ради Європи Росія зобов’язалася визначати перевагу міжнародного права над національним і виконувати всі рішення ЄСПЛ без винятків. "Зобов’язання є безумовним і не знає винятків, воно повинно виконуватись всіма сторонами Конвенції, включаючи РФ", - зазначили в українському дипвідомстві.

МЗС закликав європейські країни  та РЄ "застосувати всі політико-правові інструменти, щоб змусити російську владу повернутись на шлях демократичного розвитку і належного виконання своїх міжнародних зобов’язань", в тому числі поновити політичний моніторинг виконання Росією своїх обов’язків і зобов’язань з боку Комітету міністрів РЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.