В Чехії просять до двох років тюрми за яйце, кинуте в президента Земана

фото, відео
Субота, 18 липня 2015, 13:48

Поліція Чехії за наполяганням прокуратури порушила кримінальну справу за щодо подій в листопаді минулого року, коли у відповідь на виступ президента Мілоша Земана з натовпу полетіли яйця.

Про це повідомляє чеське видання iDnes з посиланням на речника поліції.

Видання додає, що найвищі посадовці Чехії раніше неодноразово ставали об'єктом "яєчних атак" (приміром, в 2009 році закидали яйцями керівництво правлячої тоді соціал-демократичної партії), але досі максимальним покаранням за такі дії була адміністративна відповідальність та штраф, а часом – взагалі не було переслідування.

Саме так розвивалася ситуація в Чехії після інциденту 17 листопада 2014 року. За даними iDnes, поліція району Praga-2 після мітингу, де в Земана полетіли яйця, отримала три заяви з вимогою розслідувати цю подію. Поліція звернулася до мерії надати думку щодо кваліфікації події і отримала відповідь, що інцидент взагалі не містить складу правопорушення.

Але згодом, вже навесні, мерія змінила свою думку і почала наполягати, що правопорушення мало місце.

Після того прокуратура, яка підконтрольна президентській гілці влади, домоглася порушення кримінальної справи за подіями 17 листопада.

Частина перша статті "хуліганство", за якою кваліфіковано справу (публічний напад,... грубе перешкоджання проведенню зібрання) передбачає ув'язнення терміном до двох років.

Як повідомляла "Європейська правда", цього дня в Празі відзначали річницю "оксамитової революції". Одночасно кілька тисяч демонстрантів вимагали відставки президента Земана через його прокремлівську політику. Урочисті заходи передбачали публічний виступ декількох президентів. Разом із Земаном на сцену вийшли президенти Польщі, Угорщини, Словаччини та Німеччини

Щойно Земан зійшов на подіум, з натовпу почали свистіти, було чути викрики "Ганьба" та "Відставка".

Також люди принесли з собою плакати, що засуджували вульгарні вислови, до яких вдався Земан під час нещодавнього інтерв’ю місцевому радіо.

"Я не боюсь вас, "я вас боявся 25 років тому", - відповів Земан мітингуючим.

Після того, як з натовпу на сцену полетіли яйця, окорона спробувала захистити президентів парасольками.

Фото Marfa

Повідомляється, що одне яйце розбилося о президента Німеччини Гаука. Це підтвердили в його канцелярії, але помітити це на фото не вдалося. Між тим, на деяких фото чітко видно, як на сцену летить яйце.

Фото denik.cz

На цьому мітинг не було завершено, зазначає denik.cz. Після Земана виступили інші президенти, їх промови мітингуючі зустріли аплодисментами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.