ЄС створив Європейський фонд стратегічних інвестицій на 315 млрд євро

Середа, 22 липня 2015, 14:31

В ЄС підписали угоду про створення Європейського фонду стратегічних інвестицій.

Про це йдеться у повідомленні Європейського інвестиційного банку.

Угоду про створення фонду підписали в Брюсселі президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, заступник голови Єврокомісії Юркі Катайнен і президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр.

Угода складається з трьох документів, що регламентують управління фондом, порядок його фінансування та використання коштів.

"Комісія, Рада, Європарламент і банк ЄС працювали швидко і ефективно, і наразі фонд створено – менше ніж через 9 місяців після того президент Юнкер і я представили план 27 листопада минулого року", - заявив Хойєр.

"Я зворушений ностальгією, бачачи як Європа знову рухається вперед", - сказав Юнкер.

Фонд створено за ініціативи нинішнього голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера в якості засобу для відновлення посткризового зростання в Європі.

Фонд повинен буде забезпечувати інвестиції в проекти в області створення стратегічної енергетичної, транспортної та електронно-цифрової інфраструктури в Європі, розвиток окремих напрямів освіти та досліджень, розвиток інноваційних, екологічно чистих технологій, а також передбачає фінансування проектів, спрямованих на підтримку малого бізнесу.

Фонд спочатку розпоряджатиметься власними коштами в 21 млрд євро, з них 16 млрд євро - з бюджету ЄС і 5 млрд євро надає Європейський інвестиційний банк. Інші кошти фонд буде залучати в якості внесків від держав-членів, які згодом будуть інвестуватися в пріоритетні проекти, на території самих цих держав. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.