США підозрюють, що Греція передає Кремлю секрети НАТО - американські ЗМІ

Четвер, 9 липня 2015, 10:27

Представники спецслужб США підозрюють, що Греція може передавати інформацію НАТО, зокрема розвідувальну, Росії.

Про це повідомляє видання The Daily Beast з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, в США та інших країнах Альянсу зростає занепокоєння щодо "таємних" зв'язків між новим урядом Греції та російською владою.

"Нинішні думки, які надходять з Афін, виглядають так, наче їх писала російська служба розвідки, що, можливо, так і є", - відзначає представник розвідувального органу однієї з європейських країн.

"Ми завжди сумнівалися щодо греків. Але сьогоднішня ситуація навіть гірша, ніж за часів холодної війни. Росіяни спокійно правлять бал", - підкреслив він.

"Це як у старі недобрі часи, коли ми не довіряли грекам і вони не довіряли нам. Тільки от Путін в середині гри", - відзначив відставний офіцер ЦРУ.

Зокрема, як пише видання, нова влада в Афінах і не намагається приховувати свої зв'язки з Кремлем.

Так, першою зустріччю нового прем'єр-міністра Алексіса Ципраса з іноземним представником була зустріч з послом РФ в Греції.

Окрім того, відомо також про те, що лідери правлячої партії СІРІЗА вели "регулярні дискусії з російськими офіційними особами, а також з ультраправими активістами, такими, як Олександр Дугін".

Водночас після приходу нової влади у Греції було значно посилено склад російської розвідки, яка працює під дипломатичним прикриттям.

Підтримуються зв'язки також і на офіційному рівні.

Так, зокрема, після візиту до Москви міністра оборони Греції Паноса Камменоса було підписано меморандум про взаєморозуміння між його "мозковим центром", Інститутом геополітичних досліджень, і російський Інститутом стратегічних досліджень.

Російський центр очолює Леонід Решетніков - кар'єрний офіцер КДБ, який вийшов на пенсію як генерал-лейтенант і начальник відділу аналізу для російської Служби зовнішньої розвідки.

"Для Афін НАТО начебто в основному існує лише на папері в цей момент", - відзначив представник Альянсу, висловлюючи загальне розчарування в штаб-квартирі НАТО, де на грецьких представників "дивляться здебільшого з підозрою".

"Вони лише технічно на нашій стороні", - підтримує його думку відставний офіцер ЦРУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.