Сікорський: в Мінську має бути ЄС, а не Берлін з Парижем; в цьому сутність Європи

Понеділок, 17 серпня 2015, 10:54

Мінські угоди довели, що Європа повернулась на десятиліття назад і для вирішення міжнародних криз потрібно покладатися не на окремі держави-члени, а на ЄС загалом.

Так вважає колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, про що він написав у своїй статті для Financial Times.

"В Мінську було досягнуто угоду про перемир’я, однак бої на сході України тривають і це відкинуло Європу на десятиліття назад", - вважає він.

На думку Сікорського, створення таких інститутів, як президент Європейської ради і високий представник із зовнішньої та безпекової політики, було позитивним явищем, яке було покликане на представлення інтересів ЄС як єдиного цілого.

Однак останні міжнародні кризи показали, що окремі держави-члени хочуть повернути все як було і беруть на себе вирішення проблем.

"У питанні України ЄС немає навіть за столом переговорів. Натомість Франція та Німеччина, жодна з яких не має спільного кордону з Україною, взяли на себе управління російською агресію, лише з частковим успіхом", - пише Сікорський.

На його думку, якщо у випадку фінансової кризи більша участь заможних держав-членів була виправдана, то у випадку дипломатії такі розбіжності лише грають на руку російському президенту.

"Росія використовує розбіжності у Європі для створення роз’єднаності, вона робить особливі зусилля для притягнення на свій бік держав, які мають мало впливу", - пише він.

На думку колишнього глави МЗС Польщі, держави-члени у зовнішній політиці мають стояти позаду спільної європейської політики, незважаючи на тиск, який є всередині їх країн.

"Німеччина має бути особливо задоволена з цього принципу. Грецька криза довела: якщо ти відіграєш центральну роль, на тебе лягає більша провина. Якщо в Україні буде провал, більше провини буде також на Німеччині", - зазначає Сікорський.

"Нам слід повернутись до відправної точки і дозволити президенту Європейської ради і високому представникові робити їхню роботу", - резюмує він.

Нагадаємо, раніше Радослав Сікорський заявляв, що нормандський формат не підходить Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.