АП: фінальний "безвізовий" звіт буде уточнюватися, він потрібний для місій ЄС

Середа, 19 серпня 2015, 13:20

В Адміністрації президента наполягають, що фінальний звіт про стан виконання рекомендацій Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для громадян України був переданий до Єврокомісії за домовленістю з ЄС.

Про це йдеться у відповіді АП на запит Європейської правди.

"Цей крок є частиною алгоритму дій, що були узгоджені між лідерами України та ЄС під час квітневого Саміту Україна-ЄС, та спрямовані на забезпечення практичного просування в напрямку запровадження безвізового режиму", - стверджують в адміністрації Порошенка.

В АП також підтвердили, що звіт потрібний оцінювальним місіям ЄС, що приїдуть до України за два тижні.

"Передача українською стороною фінального звіту відкриває шлях для направлення місій експертів ЄС з оцінки критеріїв за чотирьома блоками Плану дій. Ці місії, які розпочинають свою роботу з 31 серпня і триватимуть протягом вересня - початку жовтня, розглядатимуть такий звіт як основу для своєї роботи", - пояснили в адміністрації

Як відомо, напередодні "Європейська правда" опублікувала статтю, в якій обґрунтовується, що Україна наразі не виконала низку завдань Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ), тому звіт не може бути "фінальним" за своєю суттю. Також джерела ЄП стверджували, що звіт визнає низку недопрацювань Києва і тому - ще має доповнюватися.

В адміністрації президент офіційно підтвердили цю інформацію.

"Європейська Комісія може звертатися до української сторони за додатковими уточненнями та інформацією, які будуть надаватися у встановленому порядку. В рамках безвізового діалогу Україна також надаватиме ЄК оновлену інформацію... про додаткові заходи щодо запровадження безвізового режиму з ЄС".

У коментарі наголошується, що Єврокомісія має підготувати свій звіт та до 15 грудня передати його на розгляд держав-членів ЄС та Європарламенту.

В Києві очікують, що ЄС визнає повне виконання ПДВЛ українською стороною і як наслідок – скасує візи для громадян України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.