Блок Меркель може отримати абсолютну більшість у бундестазі

Неділя, 2 серпня 2015, 14:16

Блок консервативних партій ХДС/ХСС, який очолює канцлер Німеччини Ангела Меркель,  міг би отримати абсолютну більшість місць в бундестазі.

Про це свідчать результати опитування, опубліковані 2 серпня газетою Bild am Sonntag, пише "Німецька хвиля".

При цьому автори дослідження відзначають, що такий високий рейтинг ХДС/ХСС пояснюється насамперед небувалою популярністю канцлера ФРН Ангели Меркель.

Згідно з даними опитування, Християнсько-демократичний союз, головою якого є Меркель, і баварський Християнсько-соціальний союз підтримують 43 % виборців. Це означає, що блок ХДС/ХСС нині настільки ж сильний, як і всі інші представлені в парламенті партії, разом взяті.

Враховуючи особливості німецького виборчого права, зокрема, складну систему розподілу депутатських мандатів такий розклад означає, що ХДС/ХСС здобув би в новому складі парламенту абсолютна більшість і міг би сформувати уряд самостійно. Такого в Німеччині не було з 2005 року.

Рейтинг молодшого партнера по правлячій нині в ФРН коаліції - Соціал-демократичної партії Німеччини і опозиційних "зелених" зберігся на колишньому рівні (24 і 10 % відповідно). А Ліву партію готові підтримати 9 % виборців (мінус 1 %).

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Ангела Меркель збирається взяти участь у наступних виборах в 2017 році, тобто поборотися за свій пост в четвертий раз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.